قهوه ربوستا و کافیین بالای آن
آیا تا به حال روی بسته های قهوه عبارت عربیکا، ربوستا و یا مخلوطی از عربیکا و ربوستا را دیده اید؟ حتما تا به حال در مورد کافیین قهوه بسیار شنیده اید.
قهوه ربوستا در کنار قهوه عربیکا، یکی از دو نوع قهوه های تجاری است که در دنیا کاشت میشود. ویتنام یکی از قطب های بزرگ تولید کننده ی این قهوه میباشد. ربوستا با سهم کاشت یک/چهارم و عربیکا با سهم کاشت سه/چهارم در دنیا به بهره برداری میرسند. اما چرا؟
دانههای قهوه ربوستا غالبا در تولید قهوههای آماده و فوری استفاده میشوند و نسبت به دانههای قهوه عربیکا از کافئین بسیار بیشتری برخوردارند. پس به عنوان قهوههای پر کافئین مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر رُست کنندگان قهوه تمایل دارند که دانههای عربیکا را خریداری کنند چرا که از دیدگاه آنها ربوستا قهوهای بی کیفیت است. اما این دیدگاه کانلا اشتباه است. قهوه ربوستا در صورتی که در شرایط مناسب کشت، برداشت، رُست و نگه داری شود میتواند در کیفیت هم پای قهوههای عربیکا باشد.

مشخصات قهوه ربوستا
- میزان کافئین بالا
- قیمت کمتر
- چربی و قند کمتر
- اسیدیته پایین
- عطری کم
ربوستا از واژهی ربوست به معنای قوی مشتق شده است. تمامی اینها باعث شدهاند عدهای برخلاف اکثریت مردم، ربوستا را به عربیکا ترجیح بدهند. به نظر من برای یکبار هم که شده باید یک قهوه با درصد بالای ربوستا را امتحان کرد. برخی از کشورها هنوز این نوع قهوه را با نام قهوه کانفورا میشناسند. بهطور معمول کانفورا به عنوان همخانواده روبوستا شناخته میشود، که عمدتاً در تهیه قهوه فوری و اسپرسو مورد استفاده قرار میگیرد.
در سالهای اخیر افراد بسیاری به استفاده از قهوه ربوستا روی آوردهاند اما هنوز ربوستا به تنهایی در بازار قهوه چندان قدرتی ندارد. یک ربوستای با کیفیت میتواند قهوهی پایهای در مخلوط (بْلِند) قهوهای باشد که برای تهیه اسپرسو استفاده میشوند. این کار باعث میشود تاثیر دهانی (بادی) اسپرسو به شکل محسوسی بهبود و ارتقا یابد.
کاشت قهوه ربوستا
گیاه ربوستا نسبت به انواع دیگر گیاه قهوه کاشت و نگهداری آسانتری دارد. چرا که میتواند در خاک و شرایط آب و هواییای رشد کند که عربیکا نمیتواند. به علاوه ارتفاع کشت آن نیز نسبت به عربیکا پایینتر است.
ربوستا بسیار کمتر از عربیکا مستعد درگیری با بیماریهای گیاه قهوه و آفتها است و تحمل بیشتری نیز در برابر تغییرات دمایی از خود نشان میدهد. هزینه پایین کاشت و نگه داری را هم به همهی اینها اضافه کنید اما باز هم عربیکا محبوبیت بیشتری دارد!